Bevezetés

Gyakran előkerül a kérdés, hogy melyik nyelvet érdemes választani adatelemzési/adatbányászati (data science) feladatokra. A válasz természetesen az R, Python, hogy attól függ, melyik nyelv fedi le jobban az üzleti és fejlesztői igényeket.

Egyes data science csapatokban az R és a Python megfér egymás mellett, a vezetők mégis gyakran teszik le a voksukat az egyik nyelv mellett a könnyebb adminisztráció (azonos kódbázis), oktatás/mentorálás, stb. miatt. A vitát azonban Wes McKinney (korábban a Cloudera, Two Sigma fejlesztője, az egyik legnépszerűbb csomag, a Pandas alkotója) és Hadley Wickham (RStudio, a ggplot2, tidyverse csomagok fő szerzője) örökre lezárná. Ez a cikk a clickbait cím ellenére nem hivatott állást foglalni egyik nyelv mellett sem.

Átjárhatóság a két nyelv között

A csomagok fejlesztésekor az R gyakran szembesül a Pythonhoz hasonló problémákkal (pl. memóriában történő adatfeldolgozás), ezért célszerűvé vált a közösségek közt egy szorosabb együttműködés. A cél, hogy az egyes funkciók R-ben és Pythonban is egyaránt jól működjenek. Erre remek példa a két deep learning csomag, a tensorflow és a keras. A két nyelv közti átjárhatóság minden data scientist érdeke: pl. a Spark rendelkezik Python és R API-jal is (PySpark és SparkR), az átjárás a két API között azonban gyakran memória-, illetve teljesítményproblémákat okozhat. A témához kevésbé jártasak ezt tévesen úgy konstatálják, hogy a Python, vagy az R lassú, pedig csak egy közös

Ursa Labs

Wes 2018 májusában az RStudio és a Two Sigma segítségével megalapította az Ursa Labs-et, mely platformfüggetlen data science megoldásokat fejleszt. A projektben technikai tanácsadóként részt vesz Hadley Wickham, így garantálva lesz, hogy az R felhasználók igényeit is kielégítik. Adminisztrációban, HR területen, illetve finanszírozásban az RStudio segíti az Ursa Labs-et, ezzel is megerősítve, hogy a nyelvek közti háborúnak semmi értelme: mindkét közösség fejlesztői ugyanazon célért dolgoznak, a data scientist-ek munkájának megkönnyítésén.

Az Ursa Labs termékei nyílt forráskódúak, és az alábbi nyelveken érhetők el:

A projekt főbb témái közül néhány:

  • Hordozható C++ könyvtárak az adott nyelvekhez (Python, R, Ruby, stb.)
  • Átjárhatóság biztosítása meglévő adatmegjelenítések között (pl. data frame R-ben, pandas / NumPy Python-ban).
  • Új frontend interfészek a nyelvekhez (pl. dplyr R-ben, pandas fejlesztése Python-ban)
  • Hordozható több szálon futó Apache Arrow-alapú végrehajtó motor (Big data)

Összegzés

Az Ursa Labs egy remek kezdeményezés a két közösség összekötésére. A Python és az R csak eszközök a data scientist-ek kezében, de a cél közös. És ki tudja? Lehet pár év múlva már nem lesz ennyire izgalmas a kérdés, hogy melyik nyelvet érdemes választani…

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel hírlevelünkre (a jobb felső sarokban az “értesítésre” kattintva), vagy kövess minket LinkedIn és Facebook csatornákon!

 

További adatokkal kapcsolatos bejegyzéseinket itt találod:
https://datandroll.hu/

Itt pedig cégünk más témában megosztott tartalmait tekintheted meg:
https://united-consult.hu/category/cikkek-rolunk-es-masrol/

Dávid Gyurkó

Author Dávid Gyurkó

More posts by Dávid Gyurkó

Leave a Reply