A Qlik Sense egy gyors, rugalmas interaktív elemzési lehetőséget biztosító rendszer, amellyel több száz felhasználó akár nagy adatmennyiséget is egyszerre képes feldolgozni. Mondhatnánk, hogy egy egyszerű BI eszköz, de azért annál jóval több.

Miért különleges?

  • Memóriában kezeli az adatokat, ezáltal gyors;
  • A szabadalmaztatott, úgynevezett „asszociatív technológia” lehetővé teszi a teljes adathalmaz felfedezését adatvesztés nélkül, így az adatok rugalmasan elemezhetőek;
  • Nagy adatmennyiséget képes hatékonyan kezelni;
  • Saját és felhő infrastruktúrán is elérhető.

In-Memory technológia

A Qlik Sense in-memory technológiára épül, vagyis lemez helyett memóriában, tömörítve tárolja az adatokat. Az in-memory tárolás előnye, hogy gyorsabban elérhetők az adatok RAM-ból, mint lemezről. A memória nem olcsó, viszont az utóbbi időben egyre olcsóbban elérhető és felhőben könnyedén skálázható.

Asszociatív technológia

A Qlik asszociatív technológiája lehetővé teszi, hogy:

  • egyrészt különböző forrásokból származó adatok adatvesztés nélkül automatikusan egymáshoz kapcsolódjanak;
  • másrészt az összekapcsolt és össze nem kapcsolt adatok is elérhetőek és könnyedén kereshetőek legyenek.

Az úgynevezett „associative technology” a Qlik egyik legfontosabb eleme az in-memory technológián kívül. Ez a technológia tehát lehetővé teszi, hogy a felhasználó a teljes adathalmazt átlássa függetlenül attól, hogy az adathalmaz mely része honnan érkezett és az összekapcsolás során mely rekordok esnének ki. Gyakorlatilag ezáltal egy FULL OUTER JOIN valósul meg minden adatforrás összekapcsolásakor úgy, hogy az eszköz azokat az adatokat kiemeli, amelyek a kulcsok mentén ténylegesen összekapcsolódnak. Még egy tapasztalt SQL fejlesztővel is előfordul, hogy két forrástábla összekapcsolásával adatot veszít. A Qlik asszociatív technológiája kiküszöböli ezt a problémát.

Big data

A Qlik Sense-hez tartozik egy big data megoldás is, ami az on-demand elnevezést kapta. Ennek lényege, hogy a felhasználó a nagy mennyiségű adathalmaz 1-1 kisebb szeletét választhatja ki, amelyből a Qlik Sense Server egy új, részletesebb lekérdezést generál, ezáltal a „nagy adatmennyiség” probléma redukálódik „kis adat”-ra.

Saját és felhő infrastruktúra

A Qlik egy ökoszisztéma, amely több változatban elérhető.

Felhő infrastruktúrán (Software as a Service – SaaS) ingyenesen elérhető és használható a Qlik Sense Cloud Basic verziója, amire itt tudsz regisztrálni. Ha 5-nél több felhasználóval szeretnéd az elemzéseid megosztani és a teljes funkcionalitást ki akarod használni, akkor elő kell fizetned a Business verzióra, ami jelenleg havi 15 EUR/fő áron elérhető.

A Qlik Sense Desktop ingyenesen használható, elérhető bárki számára. A Desktop nagyszerűen alkalmas dashboardok, vizualizációk készítésére lokálisan, a megosztás azonban vagy Qlik Sense Cloudon vagy Enterprise Serveren keresztül lehetséges.

Az Qlik Sense Enterprise a Qlik Sense server változata. A server változat elérhető különböző konstrukciókban: felhasználó, server vagy előfizetés alapon. A server felinstallálható virtuális gépekre (felhőben) vagy saját fizikai vagy virtualizált környezetre. Saját hardver infrastruktúra esetén az adatok tárolása és kezelése mindvégig saját kézben maradhat.

Kíváncsi vagy, hogy működik a Qlik Sense a gyakorlatban vagy milyen áron érhető el a keretrendszer? Lépj kapcsolatba velünk a http://thebigdataplatform.hu, illetve a http://www.united-consult.hu weboldalakon található elérhetőségeken, a LinkedIn-en, vagy a Facebookon és kérj egy demót!

Zsolt Borbély

Author Zsolt Borbély

More posts by Zsolt Borbély

Leave a Reply